Akasha Workshop PaardWelzijn 24/7

Lieve allemaal, 

 

Laat ik beginnen met jullie te vertellen hoeveel al onze schoolruiters en amazones voor mij betekenen. Onze manege is wat zij is, mede door jullie. De sfeer, de saamhorigheid, in een ieder van jullie schuilt een echt hart voor paarden. Met veel liefde, aandacht en geduld van jullie kant is het leven als lespaard en als instructeur hier best te doen… Daar ben ik jullie heel dankbaar voor. Maar nu komt het… Tweeëntwintig jaar geleden besloot ik te gaan zoeken naar een weg die het leven van manege paarden eenvoudiger en aanvaardbaarder zou maken. Studie en oefening en heel veel werken met jullie leverden veel antwoorden op vragen. We ontwikkelden ons tot die manege waar iedereen beter leert zitten! Het ‘werk aan de ruiter’ is echter maar een deel van het antwoord. Bij mij bleef het knagen! Het ‘werk met het paard’ kon ik minder goed uitleggen.

 

We schrijven zomer 2004. Ik kreeg wijze lessen van Marjolein Kylstra, zij trainde paarden voor de grote GOA Shows. Vrijheidsdressuur, haar dieren konden gaan liggen, zitten, maakten Spaanse passen en steigerden op verzoek… alles voor een brokje of een knuffel! Waren haar paarden intelligenter dan die van ons? Of begreep zij iets waar ik mijn vinger niet op kon leggen? Door het werken met haar pony’s en mijn eigen Chess werd me duidelijk hoe paarden leerden leren. Marjolein legde me uit dat trainers van vrijheidsdressuur, net als de trainers van honden en olifanten of dolfijnen gebruik maken van leertheorie en – processen. Een lastig, droog, zeer consequent wetenschappelijk verhaal over klassiek en operant, positief en negatief, over timing en beloning, nogal een puzzel! De vraag was natuurlijk hoe kan ik deze inzichten toepassen onder het zadel, waar ik niet kan werken met brokjes of stukjes wortel? Waar ik vaak alleen een zweep als extra hulpmiddel heb in plaats van een lekkernij? Elk puzzelstukje dat ik op mijn zoektocht vond werd in lessen met jullie gedeeld en samen getoetst op bruikbaarheid. De droom was natuurlijk een sluitend verhaal, de hele puzzel, alle stukjes vinden! 

 

Met heel veel dank aan allen en in het zeer bijzonder aan Machteld van Dierendonck is het gelukt.  De puzzel ‘Paard Welzijn 24/7’ is wat mij betreft compleet en alle stukjes zijn op hun plek gevallen. Met een heel gerust hart durf ik te zeggen dat we hier nu beschikken over een werkplan waar elk paard en elke wetenschapper met verstand van dieren blij van wordt. Wat jullie, onze ruiters, hebben leren kennen als  ‘JA!,NEE!, HE! OEPS!, UHH! en POEH HE! is feitelijk een zeer complex, wetenschappelijk te onderbouwden, maar kinderlijk eenvoudig over te brengen lespakket geworden, welke het welzijn en welbevinden van het paard door richtlijnen borgt tijdens alle handelingen die we met paarden verrichtten. Samen zijn we NU bezig met het maken van een enorme denkomslag en het gaat steeds beter! Ikke trots op jullie! 

Voordat we met deze, best wel pittige ‘EUREKA!’ aankondiging naar buiten treden wil ik eerst zorgen dat jullie er echt alles van hebben meegekregen. Voor mij een soort laatste ‘practicum’ test, want waar vindt ik de meest kritische ruiters? Hier thuis natuurlijk!  Maar zeker ook om te zorgen dat alle losse onderdelen voor iedereen en allemaal compleet aan elkaar geknoopt worden tot één duidelijk verhaal. Daarom organiseren we voor onze schoolruiters en amazones de workshop Akasha Paard Welzijn ’24/7. Voor iedereen vanaf de middelbare school gaande ruiters en amazones,  schrijf je alsjeblieft als deelnemer in voor één van deze 4 zondagen en krijg één keer het hele verhaal van begin tot eind mee! Zit je op de basisschool, dan schrijf je in voor de Akasha Paard 24/7 4kids dag! 

Ben je geen Akasha ruiter of amazone? Dan heb je de mogelijkheid om mee te komen leren en luisteren als toeschouwer!  

Voor alles en wat meer komt, dank jullie! In de hoop dat jullie het gloeiend met me eens zijn dat we hier in Gassel spreken met name namens de paarden,

 

Anne  

 

Dagprogramma Akasha Paard Welzijn 24/7 workshop: 

9.00 uur: aankomst met koffie/thee, limo. 

9.30 uur: aanvang theorie 1 

10.30 uur: koffie/thee

11.00 uur: theorie 2 

12.00 uur: demonstratie ‘24/7’ in  praktijk 

13.00 uur: Gasselse lunch 

14.00 tot 15.30 uur: praktijkles 

15.30 tot 17.00 uur: praktijkles 

17.00 uur: open microfoon, ruimte voor vragen en antwoorden met aansluitend afsluiting en bar open (+ soep/brood). 

 

Kosten voor deelnemers all-in E45.00, voor toeschouwers all-in E20.00. 4Kids E 25.00. In het KoffieCafé hangen de lijsten om je op in te schrijven. Inschrijven kan ook via de app of mail. 

 

Data: 

Zondag 19 november

Zondag 3 december

Zondag 10 december

Zondag 14 januari

 

Data 4Kids

Zondag 17 december