KNHS Bijscholing (Manege) Instructeurs


Evenementgegevens

  • Datum:

Let op: aanmelden via mijnknhs.nl

Instructeurs met een KNHS instructeurslicentie ontvangen 50 theoriepunten op de basiskwalificatie

Wat is ‘goed zitten’ en hoe leg je dat uit?

Docent: Anne Muller, Akasha College

Wat een ruiter niet zou moeten doen, dáár hebben we allemaal best een duidelijk idee over… Niet aan de teugels hangen, niet je hakken optrekken, niet uit balans zitten.

Op deze bijeenkomst gaan we ‘op het droge’ letterlijk aan de slag met ‘de zit’. Praktische handvatten en oefeningen kunnen één op één meegenomen worden naar reguliere of privélessen. Wat is een optimale zit? Waar wijkt deze ruiter af van het functionele beeld? Hoe beoordeel je dat? We leren dat ‘de zit’ zich opbouwt in drie fases. In elke fase komen we standaard ‘zitfouten’ tegen, de ene ruiter doet zus en de andere zit zo. De meest gemaakte fouten zullen besproken en ‘opgelost’ worden.

Iets niet meer doen is niet gemakkelijk. Wil de ruiter niet luisteren? Jawel, de meeste ruiters zijn namelijk zeer leergierig. Kán de ruiter wellicht niet luisteren? Welke ‘overtuigingen’ of beweegpatronen staan het beter zitten in de weg? We kennen allemaal de ruiter die zegt: ‘Ja maar, ik ben… of: ‘Ik heb…’ of: ‘Mijn fysio zegt…’. Zijn er misschien handige tips waardoor een ruiter iets ineens wel doet, gaat kunnen of plotsklaps begrijpt?

Bedenk VOORAF op welke ‘zitvraag’ je graag een antwoord zou hebben, noteer deze bij binnenkomst ‘op het bord’. Dit kunnen vragen zijn als: Kun je eigenlijk wel recht zitten op een scheef paard? Waarom schuiven knieën soms op en neer en soms heen en weer aan het zadel? Kan een ruiter met een scoliose wel goed zitten? Wat adviseer ik een ruiter met een hernia?

Kledingvoorschrift: graag aangesloten kleding dragen en een rode dunschrijver of ballpoint mee brengen…

Kom op tijd! Deur open 18.30. Aanvang 19.00 uur.