RIJKUNST I, II EN III

Rijkunst = de zit in de basis & W.O.W. Rijden op een beloning.

Het tweeluik (biomechanica en w.o.w. trainingsprincipes) samen in één cursus.

Met een goede zit maakt de ruiter en daarmee het paard een betere kans op een lange en gezonde (sport)carrière. Door het toepassen van de 10 punten voor Welzijn Onder Werktijd wordt de ruiter verstaanbaar voor een paard.

Stap voor stap leert de ruiter (opnieuw) de hulpen (signalen) kennen. We leren ruiters werken vanuit respect voor de taak die de schoolpaarden op hun schouders nemen. Voor de ruiter die aan zijn/haar de basis werkt is het belangrijk te leren letten op: hoe gebruik je je eigen rug, wat doe je nu precies met je zit en wat mogen handen en benen eigenlijk doen… of juist niet doen? In deze cursus nemen we, samen met de paarden, alle tijd voor het gedegen opleiden van de ruiter.

Akasha ontwikkelde een uniek stappenplan, in 8 lessen van 3 uur: functioneel zitten en helder communiceren.

Op basis van inzichten uit de biomechanica en de algemene bewegingsleer leren we ruiters hoe de romp in basispositie onafhankelijk kan balanceren. Combineer je dit werk met de inzichten uit de academische trainingsprincipes dan blijkt dat er niet altijd teugels nodig zijn om een paard tot stilstand te brengen. Dit kan ook heel elegant ‘op de hulpen van de zit’ (gewichtshulpen)! Veel tijd wordt besteed aan de onafhankelijke balans van de ruiter en het rechtrichten (balans) van het paard. We behandelen in een vaste volgorde in ieder geval de volgende hoofdonderwerpen:

LES 1: Hoe houdt je rekening met het soorteigen gedrag en het begripsvermogen van paarden. Hoe communiceren paarden en wat ‘zegt’ lichaamstaal. Met 10 woorden gedrag omschrijven, lezen en gebruiken. Vrij werk in de cirkel.

LES 2: Verzorgen en zadelen. Functionele rompbalans, alles mee in de beweging. Leren niets doen voor je iets gaat doen… ‘stappen zonder stoppen’.

LES 3: W.O.W. rijden op een beloning, voorspelbaar worden en beïnvloedbaar zijn. Overgangen op de zit, gewichtshulpen en beenhulpen…  

LES 4: Richting geven: het paard rechtrichten en wenden, hulpen van de romp en het buitenbeen. Teugelhulpen in kleur: blauw, groen, oranje, rood, paars… hulpen met de buitenteugel.

LES 5: Hulpen voor wijken, stelling vragen, nu ook hulpen met de binnenteugel, binnenbeen. Attractieve en aversieve beenhulpen.

LES 6: Verlichte zit: onafhankelijk in balans blijven.

LES 7: Draven en de technieken van het lichtrijden.

LES 8: Doorzitten en zo mogelijk galop.

Inhoudelijk een rijke cursus waarin tientallen onderwerpen in een min of meer vaste volgorde aan de orde komen. Zie ook de dubbeluitgave ‘Akasha Rijkunst, de zit in de basis & W.O.W! Rijden op een beloning…’ Betel het boek via de link op deze site en de opbrengsten van deze uitgave komen te goede aan wetenschappelijk onderzoek.

Ruiters die deel willen nemen aan wekelijkse lessen of andere activiteiten bij Akasha volgen in principe eerst deze cursus, in een groep of, wanneer wenselijk, in een privé traject. Data en kosten van de cursus vind u op de agenda. Privé trajecten gaan in overleg.

Rijtechniek II

Trainingsprincipes, onafhankelijke zit en het verfijnen van hulpen en reacties.

Voor ruiters die verder willen na de cursus Rijkunst I. In dit vervolg werken we door aan het verbeteren van zit, het daardoor optimaliseren van beweging van het paard en het hoe en waarom van het geven van hulpen gebaseerd op trainingsprincipes. Een onafhankelijke zit en daar vanuit samenwerking zoeken met het paard is het uiteindelijke hoofddoel. Deze cursus gaat diep in op de theorie, hoe kan je een training opbouwen volgens het Scala van de opleiding en de W.O.W. Trainingsprincipes. De cursisten bepalen vaker het onderwerp waar ze aan werken. Ook grondoefeningen met en zonder paard kunnen ingezet worden. In Rijkunst II, het vervolg werken we in een kleine groep (max 6 deelnemers), het is een intensieve training voor de nieuwsgierige en kritische ruiter. Voor ruiters die de kunst van het rijden slechts rijden om zich de kunst eigen te maken. Maar zeker ook voor ruiters die sportgericht op zoek zijn naar verbetering, het verfijnen van hulpen en het daardoor verbeteren van het ‘gaan’ van het paard. Er wordt gewerkt met onze schoolpaarden maar ook eigen paarden (vooraf aangeven) zijn welkom. Deze cursus is met name bedoeld voor ruiters die willen doorleren, sportgericht of l’art pour l’art, de kunst om de kunst.

Rijtechniek III

Masterclass Dressuur 5-daagse

Deze dressuur 5-daagse in de zomervakantie is een aanrader voor de ruiter die tot op het bot wil weten hoe het (beter) zit. Via een persoonlijk trainingsplan gaan we aan de slag en zetten samen de puntjes op de i’s. Deze Masterclass volg je met een Akasha schoolpaard of je eigen paard dat je bij ons binnen of buiten kunt stallen. Zelf kan je overnachten op ons logeerhuis in Gassel.

Natuurlijk werken we vanuit het Skala der Ausbildung en de leer- en trainingsprincipes. Anne geeft theorieles, we kijken dressuur films en leren diagnose stellen. We filmen elkaar en bespreken lessen na. Je hebt (4 van de 5 dagen) 2 maal daags rijles. Soms is het fijn om even een ander paard te rijden om van te leren, we hebben een brede keus. Masterclass dressuur is 10 dagdelen intensief werken in een kleine groep gelijkgezinden (max 8 deelnemers), dat geeft inspiratie en plezier. Maak het verschil, haal het beste uit jezelf – en geef het je paard!

Deze masterclass is met name bedoeld voor ruiters die nog verder willen doorleren, sportgericht of l’art pour l’art, de kunst om de kunst.