Rijtechniek I, II en III

Rijtechniek I

Basis Klassiek = rijden op de zit. Met een goede basis ben je veel veiliger en maak je kans op een langere en gezondere (sport)carrière. Met een complete basis wordt je verstaanbaar voor een paard. Stap voor stap leert de ruiter (opnieuw) de hulpen (signalen) kennen. Stap voor stap omdat we zuinig zijn op onze schoolpaarden, we leren ruiters werken vanuit respect voor de taak die de paarden op hun schouders nemen. Voor de ruiter die aan zijn/ haar de basis werkt is het belangrijk te leren letten op: hoe gebruik je je eigen rug, wat doe je nu precies met je schouders, wat moeten je handen en benen eigenlijk doen… of juist niet doen? In deze cursus nemen we alle tijd voor het opleiden van de ruiter.

naamloos3

Akasha ontwikkelde een uniek stappenplan. In 8 lessen van 3 uur wordt de basis van het klassieke rijden in theorie en praktijk doorgenomen.

Op basis van inzichten uit de biomechanica en de algemene bewegingsleer leren we ruiters te zitten ‘zoals de druppel valt’, op zes uur, waar de romp in basispositie kan balanceren. Dan blijkt dat er feitelijk geen teugels nodig zijn  om een paard tot stilstand te brengen. Dit kan, als je goed zit, ook heel elegant  ‘op de hulpen van de zit’ (gewichtshulpen)! Veel tijd wordt besteed aan de onafhankelijke balans van de ruiter en het rechtrichten (balans) van het paard. We behandelen in een vaste volgorde in ieder geval de volgende hoofdonderwerpen:

LES 1: Signaaltaal: hoe communiceer je met paarden, wat ‘zeg’ je met lichaamstaal.

LES 2: Verzorgen en zadelen, basis van de zit, rompbalans: mee in de beweging.

LES 3: Overgangen op de zit, gewichthulpen en beenhulpen  

LES 4: Richting geven: het paard rechtrichten en wenden, hulpen met de buitenteugel, hulpen van het buitenbeen.

LES 5: Hulpen voor wijken, stelling vragen, nu ook hulpen met de binnenteugel, binnenbeen.

LES 6: Verlichte zit: onafhankelijk in balans blijven.

LES 7: Draven en de technieken van het lichtrijden.

LES 8: Doorzitten en zo mogelijk galop.

Inhoudelijk een rijke cursus waarin tientallen onderwerpen in een min of meer vaste volgorde aan de orde komen. Aan de hand van het materiaal uit het boek ‘Akasha Rijkunst, wat beweegt de ruiter…’ worden inzichten nader verklaard. Alle ruiters bij Akasha volgen in principe eerst deze cursus, in een groep of, wanneer wenselijk, in een privé traject. Data en kosten van de cursus vind u op de agenda. Privé trajecten gaan in overleg.

Rijtechniek II

Trainingsprincipes, onafhankelijke zit en het verfijnen van hulpen.

Voor ruiters die verder willen na de cursus Akasha Rijkunst I of voor ruiters die verder zijn. foto-homepageDDIn deze cursus werken we door aan verbeteren van zit, het daardoor optimaliseren van beweging van het paard en het hoe en waarom van het geven van hulpen gebaseerd op trainingsprincipes. Een onafhankelijke zit en daar vanuit samenwerking zoeken met het paard is het uiteindelijke hoofddoel. Deze cursus gaat diep in op de theorie, hoe kan je een training opbouwen volgens het Skala der Ausbildung en de leerprincipes. De cursisten bepalen vaker het onderwerp waar ze aan werken. Ook grondoefeningen met en zonder paard kunnen ingezet worden.  In Rijtechniek II werken we in een kleine groep (max 6 deelnemers), het is een intensieve training voor de nieuwsgierige en kritische ruiter. Voor ruiters die de kunst van het rijden slechts rijden om zich de kunst eigen te maken. Maar dus zeker ook voor ruiters die sportgericht op zoek zijn naar verbetering, het verfijnen van hulpen en het daardoor verbeteren van het ‘gaan’ van het paard. Er wordt gewerkt met onze schoolpaarden maar ook eigen paarden (vooraf aangeven) zijn welkom.

Rijtechniek III

Masterclass Dressuur 5-daagse

Deze dressuur 5-daagse in de zomervakantie is een aanrader voor de ruiter die tot op het bot wil weten hoe het (beter) zit. Via een persoonlijk trainingsplan gaan we aan de slag en zetten samen de puntjes op de i’s. Deze Masterclass volg je met een Akasha schoolpaard of je eigen paard dat je bij ons binnen of buiten kunt stallen. Zelf kan je overnachten op ons logeerhuis in Gassel.

Natuurlijk werken we vanuit het Skala der Ausbildung en de leer- en trainingsprincipes. Anne geeft theorieles, we kijken dressuur films en leren diagnose stellen. We filmen elkaar en bespreken lessen na. Je hebt (4 van de 5 dagen) 2 maal daags rijles. Soms is het fijn om even een ander paard te rijden om van te leren, we hebben een brede keus. Masterclass dressuur is 10 dagdelen intensief werken in een kleine groep gelijkgezinden (max 8 deelnemers), dat geeft inspiratie en plezier. Maak het verschil, haal het beste uit jezelf – en geef het je paard!

Deze masterclass is met name bedoeld voor ruiters die willen doorleren, sportgericht of l’art pour l’art, de kunst om de kunst.