FNRS paspoort en F-proeven

FNRS ruiterpaspoort

Akasha is aangesloten bij de FNRS, de branche/ondernemers organisatie die staat voor kwaliteit en veiligheid.  De ruiter op de FNRS manege wordt lid van de KNHS, de paardensportbond en ontvangt een ruiterpaspoort.

In het ruiterpaspoort wordt het opleidingstraject van een manegeruiter officieel (landelijk) geregistreerd. Middels het rijden van F-proeven en het maken van de bijbehorende theorie examens kan je diploma’s halen of deelcertificaten voor het ook landelijk erkende ruiterbewijs. Zo kun je ‘waar dan ook’ aantonen hoeveel rij-ervaring je hebt en op welk niveau je rijdt. (www.ruiterpaspoort.nl).

Aan het paspoort is automatisch een overbruggende risico verzekering gekoppeld. Deze verzekering keert uit (schiet bedragen voor) als de eigen verzekeringsmaatschappij nog nader wil onderzoeken welke partij (maatschappij) de schade moet gaan dragen. Dit geldt zowel voor ziektekosten bij ongevallen als ook voor de wettelijke aansprakelijkheid van de ruiter. Om elkaar tegen grote financiële problemen te beschermen is niet alleen de manege goed verzekerd maar middels het ruiterpaspoort ook alle ruiters die er rijden.

De manegelessen sluiten aan bij het door de FNRS/KNHS erkende opleidingstraject en maken eventueel een goede doorstroom mogelijk naar de wedstrijdsport (kan ook met onze schoolpaarden) of het behalen van het al eerder genoemde ruiterbewijs.

Elke ruiter op ons FNRS manegebedrijf beschikt dus over een ruiterpaspoort.

Wanneer een ruiter stopt met paardrijden bij Akasha, kunnen zij het paspoort overdragen aan een andere FNRS manege. Indien een ruiter helemaal stopt met paardrijden, dienen zij ZELF het paspoort af te melden bij de FNRS. Hiervoor draagt Akasha geen verantwoordelijkheid.

F-proeven rijden

Meerdere keren per schooljaar organiseren we een zondag waarop F-dressuur proeven kunnen worden gereden. Vraag aan je instructrice hoe je je daarvoor kunt aanmelden. De F-proeven worden beoordeeld door erkende FNRS/ KNHS juryleden.

Diploma proeven en Theorie examen

Bij de F2, F4, F6 en F10 proef horen theorie examens. Bij het goed afleggen van je theorie EN het behalen van bijbehorende proef ontvang je het betreffende Diploma. Alle theorie die in deze examens wordt gevraagd vindt je terug in het FNRS Handboek ‘Leer paardrijden met plezier’ dat op de manege ter inzage ligt (vraag je instructrice). Als je eventjes tijd hebt op stal lees dan steeds een stukje, zodat je voorbereid bent op je theorie examen. Ga ook naar Akasha for Kids en leer meer…

Lees voor de dag zelf je proef al eens door. Zo weet je waar je aan toe bent, wat er van je verwacht wordt. Snap je niet wat er staat, vraag het aan je instructrice! De proeven vindt je hier.

Op de dag zelf…

Zorg dat je je starttijd weet, deze kan (nog op de dag zelf) aangepast zijn: check in ieder geval de avond van tevoren via internet de STARTLIJST! Meld je liefst een uur of tenminste 45 min. voor je starttijd bij het wedstrijdsecretariaat om in te schrijven/betalen. Denk eraan: zonder paspoort is je start ongeldig. DUS FNRS-paspoort meenemen met ‘jaarzegel’. Door aan de KNHS het paspoort te betalen ontvang je, het eerste jaar het paspoort en de jaren erna, elk jaar een zegel. Die moet in het ruiterpaspoort geplakt worden.

Zodra je weet wanneer jij aan de beurt bent ga je kijken of je jouw paard of pony nog moet poetsen en zadelen of help je mee met de anderen. Check nu ook de startlijst op stal voor de laatste veranderingen of vraag het aan de ‘ringmeester’. Ga 20 min. voor je starttijd met je paard naar het inrijterrein en meld je daar bij de ringmeester. Rij rustig je paard los, let op de aanwijzingen van de ringmeester. De meeste paarden lopen meerdere proeven! Je wordt geroepen voor het rijden van je proef. Na je proef vraag je of je paard wordt overgenomen, naar stal mag of naar de wei/paddock. De uitslag en puntenlijsten worden uitgereikt in de pauze’s (let op tijden).

 Wat mag je aan bij het F-proeven rijden?

– Een goedgekeurde veiligheidscap die je in de les ook gebruikt.

– Rijlaarzen of chaps zonder franjes met een echte paardrijschoen.

– Rijbroek. Het liefst effen.

– Een witte blouse met lange mouwen of een koltrui/T-shirt met lange mouwen, effen dus maar één kleur, zonder print of tekst erop.

– Het T-shirt of de trui van de manege mag ook.

– Witte handschoenen mogen wel.

– Lang haar draag je in een staart, een vlecht of officiële knot met netje.

Met een jasje rijden?

Mag alleen als het wedstrijdtenue geheel compleet is: rij-jasje, plastron/stropdas, witte rijbroek, witte handschoenen, haar in een knot en rijlaarzen!

– We rijden op proeven ALTIJD met witte rijhandschoenen. Andere kleuren zijn niet toegestaan!

– Zorg er natuurlijk voor dat je kleding netjes en schoon is. TIP: over een witte rijbroek draag je een jogging of spijkerbroek als je nog op stal bent, zo blijf je mooi en hou je je broek echt wit !

Waar kijkt de jury naar?

Elk jurylid kijkt meer of minder naar weer net andere dingen, maar op deze zaken letten ze allemaal extra:

– Dat je goed op de bordjes stuurt…

– Dat hals strekken tot F3 betekend dat je de teugel moet weggeven tot aan het gespje…

– Vanaf F3: dat de neus van het paard tot de voorknie daalt, tijdens halsstrekken op een contactteugel = streepteugel…

– Dat de hals in de middenstap en -draf langer wordt en daalt (onder de horizon)…

– Dat je bij middenstap en draf echt goed verschil in de lengte van de passen ziet…

– Dat je niet aan de binnenteugel trekt voor de wending!!!

– Dat je handen stil (mee bewegen) ten opzichte van de mond van het paard blijven…

– Dat je knieën bij je zadel blijven zonder knijpen of klapperen…

– Dat je rustig de tijd neemt om te groeten, tel tot drie…

– Dat je pas vanaf F9 meer nageeflijk (met constante verbinding) gaat rijden…

– Dat de proef niet saai en traag maar vlot en toch niet gehaast gereden wordt…

Veel succes en… blijf kijken naar de bordjes!!!